Projek X Tahan

16300150 1409768295754297 7853676392742429966 o 45341Ekspedisi mendaki gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia dengan ketinggian 2,187 meter. Peserta akan melalui Trek Merapoh - Puncak - Kuala Tahan sejauh kira-kira 100 kilometer selama 7 hari. Ekspedisi ini adalah anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar ICYM dengan kerjasama Kelab Kembara ICYM. Penyertaan adalah khusus untuk Pelajar, Kakitangan dan Alumni ICYM sahaja.

Jika anda dahagakan cabaran lasak yang menguji mental dan fizikal serta ingin menikmati keindahan alam yang super duper awesome di samping menjanjikan pengalaman terhebat. Inilah masanya!

Itinerari Program:

HARI 1 - STARTING POINT ke KEM KOR

• 9.30pg - Pick up dari Stesen Bas Merapoh ke Pejabat Taman Negara
  • 10.30pg - Pendaftaran dan taklimat daripada Ranger Taman Negara
  • 11.00pg - Menaiki 4X4 ke starting point Kuala Juram
  • 12.00tgh - Taklimat perjalanan ke KEM KOR
  • 5.00ptg - Dijangka tiba di KEM KOR, Berkhemah di KEM KOR, Aktiviti bebas

HARI 2 - KEM KOR ke KEM BOTAK

• 6.30pg - Mulakan pendakian ke KEM PERMATANG
  • 7.30pg - Dijangka tiba KEM PERMATANG, Berehat. Sambung pendakian ke KEM KUBANG jarak dalam 3.5km, jangkamasa dalam 5jam.
  • 12.00tgh - Dijangka tiba KEM KUBANG, Berehat dan makan tengahari
  • 2.00ptg - Sambung perjalanan ke BERLUMUT
  • 2.30ptg - Dijangka tiba BERLUMUT, teruskan perjalanan ke BUKIT V, Isi air jika perlu
  • 4.30ptg - Dijangka tiba KEM BONSAI, rehat
  • 5.00ptg - Sambung pendakian ke KEM BUKIT BOTAK
  • 6.30ptg - Dijangka tiba KEM BUKIT BOTAK, Berkhemah di KEM BUKIT BOTAK

HARI 3 - KEM BUKIT BOTAK ke KEM PANGKIN BAWAH

• 6.30pg - Mula mendaki ke PUNCAK TAHAN, target sampai 6.45pg untuk melihat matahari terbit Dan group foto.
  • 8.30pg - Mula turun dari PUNCAK TAHAN ke BUKIT BERAPIT
  • 11.00pg - Dijangka tiba BUKIT BERAPIT, berehat dan sambung perjalanan ke GUNUNG GEDUNG
  • 12.30tgh - Dijangka tiba KEM GUNUNG GEDUNG, berehat, makan tengahari dan isi air
  • 2.00ptg - Mula turun dari GUNUNG GEDUNG ke GUNUNG RESKIT