ICYM pacu kecemerlangan lahir graduan berkualiti - Bahagian 2

4 b9013
MHI : Berapa ramaikah graduan yang telah dilahirkan sejak penubuhan ICYM?

SARONI : Sejak tahun 1991 sehingga 2015 seramai 13,648 graduan telah dilahirkan, pada tahun 1991 hanya seorang graduan saja dilahirkan.

Pada tahun 2000. seramai 278 graduan dilahirkan, 2001 (388 graduan), 2002 (251 graduan), 2003 (855 graduan), 2004 (1,948 graduan), 2005 (2,652 graduan), 2006 (1,208 graduan), 2007 (501 graduan), 2008 (1,097 graduan), 2009 (961 graduan), 2010 (475 graduan), 2011 (409 graduan), 2012 (748 graduan), 2013 (677 graduan), 2014 (439 graduan) dan 2015 (760 graduan).

MHI : Bagaimanakah ICYM dapat membantu pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)?

SARONI : Kejayaan menjejakkan kaki ke menara gading institusi Pengajian Tinggi (IPT) dan seterusnya mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik dan kerjaya menjadi impian setiap pelajar lepasan SPM.

Justeru, pemilihan lokasi yang tepat bagi meneruskan pengajian merupakan satu keputusan sangat penting dan akan mengubah kehidupan anda di masa hadapan.

Banyak kelebihan yang boleh dimiliki pelajar-pelajar jika memilih melanjutkan pengajian di ICYM.

Pelbagai program ditawarkan memenuhi kehendak pasaran kerja melalui Sekolah Teknologi Media dan Seni Sekolah Teknologi Maklumat Sekolah Teknologi Perindustrian, Sekolah Pengurusan Perniagaan Sekolah Sains Sosial dan Sekolah Pengurusan Pelancongan dan Hospitaliti.

ICYM turut meluaskan jalinan kerjasama dengan beberapa rakan universiti tempatan dalam bidang berkaitan, antaranya Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan UNITAR.

Selain bidang akademik, ICYM juga menawarkan program-program dalam bidang kemahiran bagi pelajar lepasan SPM yang kurang cemerlang dalam bidang akademik.

Graduan ICYM layak memohon kerja di mana—mana agensi memandangkan ICYM IPT milik Kerajaan Negeri Melaka.

Program-program ditawarkan mendapat kelulusan dan pengiktirafan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

ICYM mendapat pengiktirafan institusi berstatus Koridor Raya Multimedia (MSC) yang memberi impak positif terhadap kursus-kursus kendalian ICYM terutama bidang ICT.

ICYM telah mendapat penganugerahan Sijil MS ISO 9001:2008 dan juga “Accreditation Service for International College” (ASlC) dari United Kingdom merupakan satu pengiktirafan dan perakuan terhadap mutu dan kualiti pendidikan di ICYM.

Dari aspek nilai-tambah, pelajar yang mengikuti Diploma Perakaunan akan mendapat dua Sijil pengiktirafan dari ICYM dan juga The London Chamber of Commerce and Industry (LCCI).

Kira-kira 95 peratus graduan lulusan Program Animasi pula berjaya menempatkan diri di syarikat ternama, antaranya Les Copaque Production (Shah Alam), Lensa Film Sdn Bhd di Damansara (Kuala Lumpur), Animasia Malaysia, Vision Animation (Petaling Jaya) dan Funcel §dn. Bhd. (Petaling Jaya). Yuran Pengajian, penginapan dan pengangkutan termasuk di bawah penajaan. Kemudahan Hotzone untuk keperluan Internet di kampus dan tempat penginapan pelajar serta kemudahan pembelajaran dan pengajaran yang kondusif juga disediakan.

Para pelajar yang cemerlang akan dianugerahkan Biasiswa Anugerah Dekan, Biasiswa Pendidikan & Biasiswa ICYM merangkumi penginapan, yuran pengajian dan lain-lain.

Para pelajar ICYM mendapat pembiayaan dari MARA, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEM), Yayasan negerirnegeri, Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) dan badan-badan penaja.

MHI : Apakah antara program ICYM paling mendapat sambutan?

SARONI : ICYM melalui ADC diiktiraf sebagai ATO oleh DCA merealisasikan hasrat negara melahirkan golongan profesional berkemahiran dengan menawarkan kursus kejuruteraan penyelenggaraan pesawat berlesen dan juruteknik penyelenggaraan pesawat berlesen dengan standard antarabangsa.

Potensi besar dalam industri penerbangan dunia menjadikan kerjaya itu punyai prospek tinggi. lni selaras hasrat Malaysia untuk muncul sebagai peneraju utama dalam bidang pengeluaran komponen pesawat, penyelenggaraan pesawat. avionik dan pembangunan modal insan.

Program—program ditawarkan adalah Diploma In Aircraft Maintenance Technology, Aircraft Maintenance License Technician (AML-T) (DCAM-PT—66 CAT A1), Aircraft Maintenance License Engineer (AML-E) (DCAM-PT-66 CAT 81-1) dan Aviation Sheet Metal.

Seramai 33 pelatih kursus Aviation Sheet Metal sedang menialani latihan praktikal dan akan terus ditawarkan pekerjaan di syarikat penerbangan seperti Spirit Aerosystem dan SME Aerospace manakala dua pelatih menjadi apperintis di Syarikat Hamilton.

ICYM diberikan kepercayaan dalam bidang penyelenggaraan pesawat dan program berkenaan bersifat antarabangsa berikutan kelulusan diperolehi dari DCA berdasarkan sijil atau lesen dikeluarkan oleh European Aviation Safety Agency (EASA).

Mana mana pelajar yang memilikl lesen itu layak bekerja di mana-mana syarikat penerbangan seluruh dunia yang bukan saja untuk pasaran tempatan, malah juga antabangsa.

ICYM juga sedang bekerjasama menawarkan Program Degree in Aircraft Maintenance yang dilaksanakan dengan universiti luar negara seperti lnstitute Technology Carlow', Ireland serta South Wales University, Wales.

Peningkatan adalah dalam bilangan kemasukan pelajar baharu dalam bidang Aeronautik. lni terbukti dengan sambutan menggalakkan daripada ibu bapa dan pelajar semasa sesi 'road-show' seluruh Malaysia dan diharap bilangan pelajar akan terus bertambah dari masa ke semasa.