Pasakkan Cinta

love 58c8d

Melihatkan fenomena masyarakat yang makln tenggelam dengan cinta manusia, sehingga melupakan si DlA yang menciptakan cinta...  terpanggil untuk membawa kita kembali tenggelam dengan cinta kepada Allah supaya cinta kita kepada manusia lebih terarah dalam memburu clnta yang bernilai yang membawa kebahagiaan dunia dan akhirat.

Tekadlah mencintai Allah, Buru cinta yang utama dahulu, insyaAllah cinta kedua, ketiga dan seterusnya akan memburu kita. Apabila kita mencintai Allah, Allah akan mencintai kita dan apabila Allah telah mencintai kita semua orang yang mencintai Allah akan turut mencintai kita.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah jika mencintai seorang hamba, maka DIA memanggil malaikat Jibrail dan berkata :'Wahai Jibrail, AKU mencintai orang ini, maka cintailah dia!' Jibrail pun mencintainya, Ialu Jibrail mengumumkannya kepada seluruh penduduk langit: 'Wahai penduduk langit. sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dial'. Seluruh penduduk langit pun mencintainya.Kemudian orang itu pun dicintal oleh segenamakhluk Allah di muka bumi ini." (Riwayat Al-Bukhari)

Jangan menagih cinta makhluk sehingga derita hati, yang sakit hati dibuatnya...tak terjaga hati, melekakan diri dari mengingati cinta yang pasti lagi hakiki. Merajuk pada yang kasih, merayu pada yang sudi. Siapa lagi yang terus kasihdan sudi mencintai kita ketika semuanya telah berpaling kecuali DIA yang sentiasa sudi.

Semakin besar cinta kita kepada ALLAH, semakin kecil nllai makhluk di hati kita.

Ya, burulah cinta itu. Cinta Allah mampu mengekalkan, malah boleh meningkatkan lagi rasa cinta walaupun perubahan fizikal berlakuTapak cinta itu di hati. Blarlah Cinta makhluk berubah, tetapi kita tidak akan berubah daripada mencintai Allah.

Sekiranya kita cinta kepada manusla, tak semestinya manusia cinta kepada kita. Tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah, nescaya cinta Allah tiada penghujungnya.

Yakinlah bila kita mencintaiNYA, DiA akan beri pemilik hati kita ini juga yang terbaik daripada pilihanNYA untuk insan yang mencintaiNYA. Yang penting pasakkan cinta kuat kepada Allah, kemudian barulah buka hati buat lnsan yang lain!

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kecintaanMU dan kecintaan sesiapa yang cinta kepadaMU dan amalan yang mendekatkan daku kepadaMU, Ya Al- lah, jadikanlah kecintaanku kepadaMU Iebih aku cinta daripada diriku sendiri clan ahli keluargaku sendiri dan air yang sejuk" (Riwayat At-Tirmizi)