Perakaunan Dan Cabaran

perakaunan d7f2b

Perakaunan merupakan satu jawatan yang penting dan utama bagi sebuah syarikat yang kecil mahupun syarikat multinasional bagi memastikan perancangan kewangan dilaksanakan dengan baik dan kukuh. Sehubungan dengan itu syarikat perlu memerlukan akauntan dan kakitangan kewangan yang bertauliah.

Perakaunan secara umumnya adalah satu proses penyediaan maklumat prestasi dan kedudukan kewangan kepada pelbagai lingkungan pengguna untuk menilai akauntabiliti pengurusan dalam membuat keputusan ekonomi. Peranan perakaunan juga adalah untuk memastikan akauntabiliti agen kepada pemegang saham dan pihak berkepentingan (pengawasan pengurusan) bagi organisasi yang berteraskan keuntungan dan bukan berteraskan keuntungan.

Mereka yang merancang kerjaya dalam bidang perakaunan mesti memiliki kebolehan dalam perhitungan serta boleh menganalisa, membandingkan dan mentafsir fakta serta nombor lalu membuat keputusan yang kukuh berdasarkan pengetahuannya. Mereka harus sentiasa bertanya bagaimana dan mengapa sesuatu perkara itu dijalankan dan menyampaikan hasil kerja mereka dengan berkesan dalam bentuk penulisan dan pertuturan kepada klien dan pihak pengurusan.

Minat yang mendalam terhadap bidang perniagaan dan perdagangan, boleh bekerja dalam kumpulan dan tidak mudah berputus asa mesti ada dalam diri setiap akauntan dan juruaudit. Ini adalah disebabkan bidang tugas perakaunan melibatkan banyak dokumentasi dan memerlukan penelitian dokumen dalam jangkamasa yang panjang di pejabat.

Terdapat beberapa bidang utama dalam kerjaya perkaunan yang boleh diceburi oleh mereka yang berminat dalam bidang ini. Antaranya:

Audit: Audit merupakan teras kerja perakaunan. Kerjaya pengauditan melibatkan tugas memeriksa lejar perakaunan dan penyata kewangan dalam perniagaan, organisasi dan sebagainya.

Analisis Bajet: Seorang penganalisa bajet bertugas untuk membangun dan menguruskan pelan kewangan sesebuah organisasi. Memerlukan kemahiran kuantitatif yang baik untuk tugas ini bersama-sama dengan kemahiran kerana ia melibatkan tugas rundingan.

Kewangan: Akauntan kewangan akan merujuk maklumat dari sumber-sumber dokumen untuk menyediakan penyata kewangan. Mereka juga mengambil bahagian dalam membuat keputusan penting bagi perkara- perkara yang melibatkan status kewangan sesebuah perniagaan, penggabungan dan pengambilalihan syarikat, manfaat perkerja, perancangan dan belanjawan kewangan jangka panjang.

Perakaunan Pengurusan: Menyumbang kepada keputusan mengenai belanjawan modal dan analisis perniagaan. Tugas utama termasuk analisis kos, analisis kontrak dan usaha untuk mengawal perbelanjaan. Juga bertindak sebagai penyumbang utama kepada keputusan perniagaan, bekerja bersama-sama pengurus pemasaran dan kewangan untuk mengembangkan perniagaan.

Cukai: Akauntan Cukai menyediakan penyata cukai pendapatan untuk sektor korporat dan peribadi. Mereka juga menyediakan strategi untuk mengurangkan cukai. Akauntan cukai perlu mempunyai pemahaman yang menyeluruh mengenai struktur ekonomi semasa dan kod-kod dalam percukaian.

Selain itu, mereka juga boleh memilih untuk bekerja dalam pelbagai sektor seperti berikut:

Firma Perakaunan: Satu kumpulan akauntan bekerja dalam satu firma yang menyediakan perkhidmatan perakaunan kepada individu, perniagaan dan kerajaan. Terdapat beberapa firma utama yang dominan dalam bidang ini. Kerjaya perakaunan awam akan memberi anda permulaan yang baik di mana anda boleh menimba pengalaman sebelum mengorak langkah yang lebih jauh.

Kerajaan: Akauntan kerajaan boleh bekerja di mana-mana jabatan kerajaan. Antara tugasnya ialah menyediakan belanjawan kerajaan, mengawal kos dan menganalisis inisiatif kerajaan.

Sektor Korporat: Kebiasaannya mempunyai seorang akauntan atau pengawal kewangan yang bertanggungjawab menyediakan penyata kewangan secara keseluruhan, mengawal kos-kos operasi, merancang percukaian syarikat dan menjalankan audit dalaman.

Bebas: Bekerja sebagai akauntan bebas bermaksud menjana pendapatan melalui perniagaan sendiri melalui perkhidmatan yang diberikan dalam bidang perakaunan, audit, percukaian dan kesetiausahaan syarikat.

Sehubungan itu, sebagai satu profesion profesional tanggungjawab akauntan dan juruaudit menuntut tahap kesabaran yang tinggi dan kebolehan menumpukan sepenuh perhatian terhadap tugasan yang diberi. Ketepatan dan kebolehan memikul tanggungjawab dengan penyeliaan yang minimum sangat di perlukan. Orang awam mengharapkan akauntan dan juruaudit memiliki standard etika yang tinggi serta berintegriti dalam pekerjaan mereka.

Oleh: Shanizah Binti Siron
Ketua Jabatan Perakaunan