fbpx
 • saat 98f32
 • iata e9491
 • ADC dcc5b
 • scet 40b64
 • Media 261cc
 • SBM 5a9ca
 • shtm 777a4
 • degree2 35861
 • diploma2 2617b
 • skills 7e8e9

Shutterholic Creative Works

s 7d49a

2 e7b07Mohd Shahrul Hafiz B. Saidin yang berkelana di Ibu Kota sebagai seorang fotografer sepenuh masa. Anak kelahiran Pulau Pinang ini dilahirkan pada 5.10.1983 dan berumur 31 tahun. Pemegang sijil Artist Multimedia Level 2, 3 & 4 (ICYM 2002-2004). Shahrul mempunyai 10 tahun pengalaman dalam bidang pereka grafik dan 7 tahun dalam bidang fotografi.

S: Bilakah anda melibatkan diri sebagai seorang ‘photographer’ profesional?

J: Saya amat meminati bidang fotografi sejak dari bangku sekolah lagi, “it’s my passion”. Bermula dari “street photography” sejak dari tahun 2006 dan melibatkan diri dalam dunia perniagaan fotografi pada tahun 2007 secara kecil-kecilan dengan mengambil gambar perkahwinan. Berkat dan usaha, sekarang saya adalah jurugambar sepenuh masa yang terlibat dalam pelbagai cabang fotografi seperti korporat, majlis rasmi dan bukan rasmi, majlis pertunangan dan perkahwinan, produk, pengiklanan dan peragaan.

S: Adakah perniagaan fotografi ini bidang yang lumayan?

1 fb34b

J: Ya. Perniagaan fotografi adalah bidang yang menjana dan boleh meraih pendapatan yang lumayan. Pendapatan bulanan boleh mencecah RM10-30k sebulan bergantung kepada kepakaran dan daya kreativiti jurugambar itu sendiri, tapi tidak semudah yang disangka. Jatuh bangun adalah lumrah dalam setiap perniagaan. Untuk kita jatuh cukup senang, tapi untuk bangun kita terpaksa merangkak dahulu. Ramai rakan-rakan seperjuangan saya yang berhenti separuh jalan sebab tak tahan dengan cabaran dan dugaan tapi Alhamdulilah dengan usaha keras selama 6 tahun saya dapat mencapai tahap sekarang.

4 2fc83S: Pada pendapat anda, apakah persaingan yang terpaksa dihadapi sebagai seorang jurugambar di luar sana?

J: Persaingan cukup kuat dalam bidang fotografi bagi sesiapa yang baru nak mulakan perniagaan dalam fotografi terutamanya zaman dunia digital ni. Pelbagai peralatan fotografi (low-end equipment) mudah dimiliki oleh sesiapa sahaja untuk memulakan perniagaan dan meletakkan harga diluar jangkauan murahnya. Disini kita banyak bersaing dari segi harga tapi sudah pasti pelanggan akan pergi pada kualiti sesuatu produk tapi bagi saya hanya sedikit terkesan sebab saya sudah ada “potential client” dan brand sendiri...

3 60147S: Apakah cabaran-cabaran yang terpaksa anda hadapi semasa belajar dahulu dan bagaimana cara anda mengatasinya?

J: Saya dilahirkan dalam keluarga yang susah. Cabaran yang dihadapi masa belajar dulu hanyalah masalah kewangan. Saya dibekalkan duit belanja RM400 sebulan untuk bayar sewa rumah, bil elektrik dan air, perbelanjaan makan minum, minyak motor dan sebagainya. Zaman saya tak ada telefon bimbit. Jadi di atas kesempitan hidup ini saya menanam azam dan tekad untuk menghabiskan pelajaran dengan cemerlang.. Alhamdulillah saya dapat menghadiri majlis konvokesyen di ICYM dengan bangga, senyuman dan kepuasan dihati.

S: Siapakah yang banyak memberi dorongan sepanjang berkecimpung dalam bidang ini?

J: Pertama sekali, diri sendiri kerana mencari kerjaya yang berkait rapat dengan minat dan fotografi adalah pilihan utama. Yang kedua arwah ibu bapa dan kakak serta keluarga. Kerjaya yang saya pilih direstui oleh mereka menjadikan saya lebih bersemangat untuk meneruskan usaha ini. Yang ke tiga isteri saya yang tercinta sebagai tulang belakang sejak dari zaman perkenalan hingga sekarang, isteri banyak membantu dalam perniagaan kami. Sewaktu saya jatuh, dia yang banyak memberi kata-kata semangat supaya tidak sekali mengalah dalam perniagaan ni.

6 efa21S: Perancangan anda pada masa hadapan.

J: Saya berhasrat ingin memonopoli pasaran fotografi dan videografi di Malaysia seterusnya di peringkat dunia 5 tahun dari sekarang. Insyallah dengan izin Allah swt.

S: Bidang impian yang ingin anda ceburi selain dunia jurufoto?

J: selain fotografi, saya juga berminat dalam videografi dan perniagaan online.

S: Kata-kata semangat untuk adik-adik yang masih belajar di ICYM

J: Buat adik-adik yang masih belajar di ICYM, saya berharap adik-adik tidak mengsia- siakan masa belajar sepanjang berada di kolej, pastikan adik tamat pelajaran dengan cemerlang dan capai cita-cita yang diimpikan. Janganlah terlalu leka dengan keseronokkan yang sementara dan tidak berfaedah hingga mengabaikan masa depan, masa dan wang ringgit.

S: Pencapaian paling bermakna buat anda:

7 0b851J: Buat masa ini saya belum lagi memenangi apa-apa ‘award’ kerana saya kurang melibatkan diri dengan pertandingan – pertandingan ataupun ‘exhibition’. Saya pernah mendapat berapa tawaran untuk membuat liputan gambar kahwin artis malaysia, tetapi saya belum bersedia untuk membuat sebarang tajaan liputan gambar mereka. Sekarang saya menjadi jurugambar tetap untuk beberapa restoran-restoran terkenal di Malaysia dan beberapa sektor kerajaan..

divider 75d41

Tawaran Khas untuk lepasan SPM/STPM/STAM/Diploma/Matrikulasi/Asasi Sempena Ulang Tahun ke 20 ICYM

 1. Biasiswa Penginapan dan Pengangkutan bagi Program Diploma dan Ijazah
 2. Pembiayaan/Penajaan Penuh daripada PTPK bagi Program Sijil

Permohonan:

Langkah 1, Biasiswa - Klik Sini
Langkah 2Pilih Program

Foundation / Diploma Foundation In Information Technology Foundation In Management Diploma In Entrepreneurship Diploma In Marketing Diploma In Accountancy Diploma In Islamic Financial Planning Diploma In Culinary Arts Diploma In Hotel Management Diploma In Tourism Management Diploma In Animation Technology Diploma In Media Technology Diploma In Theatrical Arts And Technology Diploma In Multimedia Technology Diploma In Information Technology Diploma In Computer Networking Diploma In Cyber Security Diploma In Electrical Technology Diploma In Industrial Electronic Technology Diploma In Early Childhood Education Diploma In Guidance & Counseling Diploma In Aircraft Maintenance Technology Kerjasama Universiti Teknologi Malaysia Diploma In Technology Management (UTM) Diploma In Technology Management (Accounting) (UTM) Diploma In Computer Science (Information Technology) (UTM) Sarjana Muda Sains (Pembangunan Sumber Manusia) (UTM) Sarjana Muda Pengurusan (Pemasaran) (UTM) Sarjana Muda Sains Komputer (Perisian Grafik & Multimedia) (UTM) Sarjana Muda Sains Komputer (Rangkaian & Keselamatan) (UTM) Professional License Aircraft Maintenance License Technician (AML-T) DCAM-PT-66 CAT A1 Aircraft Maintenance License Engineer (AML-E) DCAM-PT-66 CAT B1-1 Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) / Short Course Lukisan Pelan Senibina / Juruteknik Elektrik / Teknologi Automotif / Pembuatan Pastri Program Tajaan Ground Handling Management (GHM) PTPTN Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar UPU KWSP YAYASAN PENERAJU UPEN PTPK TAPEM YAYASAN NEGERI ZAKAT MARA UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA (IIUM) UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA (UKM) UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA (UKM) UNIVERSITI MALAYA UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN (UMK) UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG (UMP) UNIVERSITI MALAYSIA PERLIS (UNIMAP) UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS) UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) (KOTA SAMARAHAN) UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU (UMT) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS (UPSI) UNIVERSITI PERTAHANAN NASIONAL MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (UPM) UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA (USIM) UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (USM) UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN (UNISZA) UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA (UTEM) UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM) UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA (UTHM) UNIVERSITI UTARA MALAYSIA (UUM)

Print Email

Important !!!!

Important 0ffb9For easier communication in future. 

Don't forget to Check the box for "Also post on Facebook" 

Untitled df8ab

 • ong 65e06Throughout my studies in ICYM, I have encountered many challenges and obstacles. However, I was lucky enough to be given the opportunity to gain knowledge here and also to engage in co-curriculum activities organized by the college. For me, ICYM is the best choice. 

  Ong Wei Sin • Diploma in Marketing • Best Student

 • fadzlina c3e6cI think ICYM has done a great job, especially during my student’s life in campus. I like the multi-cultural environment in ICYM that depicts the feel of 1 Malaysia. During my studies in ICYM, I have became more confident, able to improve my skills and possessed the sense of believing my self. As a whole ICYM was able to overtime any locking. I will definitely introduce ICYM to my friends.

  Nor Fadzlina Mukhtar • Diploma in Network Technology  Best Student

 • asyrafabMy learning experience in ICYM was very good and interesting and I can learn a lot about animation technology. Lectures in ICYM are very experienced in this industry compared to other colleges. They taught us all the knowledge about animation so the that we can improve our experience in the animation industry today.

  Mohd Asyraf Abd Rahman • Diploma in Animation, Lead Animator, Les’ Copaque Production

 • leekamThere is always a motivating environment in ICYM drives me to success. Spending time together with lectures and friends enable us to learn our own mistakes. Learning experience has turned me into an all-rounded individual. It was an extraordinary experience for me.

  Lee Kam Shann • Diploma in Multimedia Technology Best Student

 • asyrafI am grateful to be given the opportunity to study in ICYM as I am able to increase my knowledge in Animation, theoretically and practically. ICYM is definitely the right choice for those who want to learn in the field of Animation because the college has provided the complete and conducive environment for learning as well as practical experiences. 

  Asyraf Abdullah • Diploma in Animation Technology ,Senior Render Artist & Technical Manager, Les’ Copaque Production

 • intanBecoming an ICYM graduate is a prestigious acknowledgement. I would like to thank all my lecturers for their dedications and self esteems, as well as having the reputation as honourable academicians and educators. I am really touched by their personality and professionalism shown. Thank you for guiding and transforming us for what we are today.

  Intan Safinas Haji Abdul Samat • Diploma in Media Technology Executive, Education & Training