Shutterholic Creative Works

s 7d49a

2 e7b07Mohd Shahrul Hafiz B. Saidin yang berkelana di Ibu Kota sebagai seorang fotografer sepenuh masa. Anak kelahiran Pulau Pinang ini dilahirkan pada 5.10.1983 dan berumur 31 tahun. Pemegang sijil Artist Multimedia Level 2, 3 & 4 (ICYM 2002-2004). Shahrul mempunyai 10 tahun pengalaman dalam bidang pereka grafik dan 7 tahun dalam bidang fotografi.

S: Bilakah anda melibatkan diri sebagai seorang ‘photographer’ profesional?

J: Saya amat meminati bidang fotografi sejak dari bangku sekolah lagi, “it’s my passion”. Bermula dari “street photography” sejak dari tahun 2006 dan melibatkan diri dalam dunia perniagaan fotografi pada tahun 2007 secara kecil-kecilan dengan mengambil gambar perkahwinan. Berkat dan usaha, sekarang saya adalah jurugambar sepenuh masa yang terlibat dalam pelbagai cabang fotografi seperti korporat, majlis rasmi dan bukan rasmi, majlis pertunangan dan perkahwinan, produk, pengiklanan dan peragaan.

S: Adakah perniagaan fotografi ini bidang yang lumayan?

1 fb34b

J: Ya. Perniagaan fotografi adalah bidang yang menjana dan boleh meraih pendapatan yang lumayan. Pendapatan bulanan boleh mencecah RM10-30k sebulan bergantung kepada kepakaran dan daya kreativiti jurugambar itu sendiri, tapi tidak semudah yang disangka. Jatuh bangun adalah lumrah dalam setiap perniagaan. Untuk kita jatuh cukup senang, tapi untuk bangun kita terpaksa merangkak dahulu. Ramai rakan-rakan seperjuangan saya yang berhenti separuh jalan sebab tak tahan dengan cabaran dan dugaan tapi Alhamdulilah dengan usaha keras selama 6 tahun saya dapat mencapai tahap sekarang.

4 2fc83S: Pada pendapat anda, apakah persaingan yang terpaksa dihadapi sebagai seorang jurugambar di luar sana?

J: Persaingan cukup kuat dalam bidang fotografi bagi sesiapa yang baru nak mulakan perniagaan dalam fotografi terutamanya zaman dunia digital ni. Pelbagai peralatan fotografi (low-end equipment) mudah dimiliki oleh sesiapa sahaja untuk memulakan perniagaan dan meletakkan harga diluar jangkauan murahnya. Disini kita banyak bersaing dari segi harga tapi sudah pasti pelanggan akan pergi pada kualiti sesuatu produk tapi bagi saya hanya sedikit terkesan sebab saya sudah ada “potential client” dan brand sendiri...

3 60147S: Apakah cabaran-cabaran yang terpaksa anda hadapi semasa belajar dahulu dan bagaimana cara anda mengatasinya?

J: Saya dilahirkan dalam keluarga yang susah. Cabaran yang dihadapi masa belajar dulu hanyalah masalah kewangan. Saya dibekalkan duit belanja RM400 sebulan untuk bayar sewa rumah, bil elektrik dan air, perbelanjaan makan minum, minyak motor dan sebagainya. Zaman saya tak ada telefon bimbit. Jadi di atas kesempitan hidup ini saya menanam azam dan tekad untuk menghabiskan pelajaran dengan cemerlang.. Alhamdulillah saya dapat menghadiri majlis konvokesyen di ICYM dengan bangga, senyuman dan kepuasan dihati.

S: Siapakah yang banyak memberi dorongan sepanjang berkecimpung dalam bidang ini?

J: Pertama sekali, diri sendiri kerana mencari kerjaya yang berkait rapat dengan minat dan fotografi adalah pilihan utama. Yang kedua arwah ibu bapa dan kakak serta keluarga. Kerjaya yang saya pilih direstui oleh mereka menjadikan saya lebih bersemangat untuk meneruskan usaha ini. Yang ke tiga isteri saya yang tercinta sebagai tulang belakang sejak dari zaman perkenalan hingga sekarang, isteri banyak membantu dalam perniagaan kami. Sewaktu saya jatuh, dia yang banyak memberi kata-kata semangat supaya tidak sekali mengalah dalam perniagaan ni.

6 efa21S: Perancangan anda pada masa hadapan.

J: Saya berhasrat ingin memonopoli pasaran fotografi dan videografi di Malaysia seterusnya di peringkat dunia 5 tahun dari sekarang. Insyallah dengan izin Allah swt.

S: Bidang impian yang ingin anda ceburi selain dunia jurufoto?

J: selain fotografi, saya juga berminat dalam videografi dan perniagaan online.

S: Kata-kata semangat untuk adik-adik yang masih belajar di ICYM

J: Buat adik-adik yang masih belajar di ICYM, saya berharap adik-adik tidak mengsia- siakan masa belajar sepanjang berada di kolej, pastikan adik tamat pelajaran dengan cemerlang dan capai cita-cita yang diimpikan. Janganlah terlalu leka dengan keseronokkan yang sementara dan tidak berfaedah hingga mengabaikan masa depan, masa dan wang ringgit.

S: Pencapaian paling bermakna buat anda:

7 0b851J: Buat masa ini saya belum lagi memenangi apa-apa ‘award’ kerana saya kurang melibatkan diri dengan pertandingan – pertandingan ataupun ‘exhibition’. Saya pernah mendapat berapa tawaran untuk membuat liputan gambar kahwin artis malaysia, tetapi saya belum bersedia untuk membuat sebarang tajaan liputan gambar mereka. Sekarang saya menjadi jurugambar tetap untuk beberapa restoran-restoran terkenal di Malaysia dan beberapa sektor kerajaan..